Programajánló


Kedves Olvasó!

Ezen a lapon azokat az eseményeket, lehetséges programokat hirdettük meg, amelyekről a CsermelyBlog 1.0 működésének idején, azaz 2012-ig a blog írója avagy Olvasói úgy gondolták, hogy a többi Olvasó számára is örömöt és értéket jelenthetnek. A CsermelyBlog 2.0 által ajánlott, jelenleg is érvényes programokat ITT találhatja meg.Ajánlom az "Életrevalók" filmet megnézésre!

 

Tegnap láttam az "Életrevalók" ("Intouchables") c. francia filmet. Ha valaki látta a "Bakancslistát", és tetszett neki, akkor muszáj megnéznie ezt a filmet is. Aki nem látta a Bakancslistát, annak muszáj megnéznie mindkettőt... Az "Életrevalók" az élet igenlésének, a nehéz helyzetek elfogadásának és emberséggel való megélésének, a szeretetnek egy olyan intenzív, de ugyanakkor kedves élményét adja, amely hiteles, és amely hosszú időre élmény marad. Örömmel ajánlom mindenkinek! A film nagyszerű töltekezés. Annak, aki a jelenlegi válságból kiutat keres, de nem talál, annak segítség gyanánt, aki meg már megtalálta a kiutat, annak erősödés gyanánt.

 

 

Kategória: 

Hallgassunk, hallHassunk jó zenét!

  

Az vagy, amit megeszel…szól a régi mondás, s ez bizony a szellemiekre is vonatkozik. „Megeszem” az általános rosszkedvet, a mindennapok közhelyeit, eltűröm, hogy változatos eszközökkel manipuláljanak, kifinomult módszerekkel, „tudományos” megalapozottsággal.
Igy már nem is veszem észre, mit hallok akaratlanul, kéretlenül, az élet szinte minden percében. Híg, silány, ordító zenéket, ostoba szövegeket, egyen-hangszerelést, kompozíciós vacakságot – a színvonaltalanság, az izléstelenség, a hangzavar lassan már fel se tűnik, gyerekeink ezt a szellemi környezetszennyzést tartják  normálisnak. Próbáljunk harcolni egy másfajta akusztikus környezetért, hallgassunk minőségi, harmóniát sugárzó, gondolatébresztő, emberi muzsikát, és vegyünk rá mindenkit, aki tehet ezért, hogy lépjen ez irányba!
 

Régi tudásunk, hogy a zene hatással van a pszichére, ezáltal  szervezetünkre, egészségünkre is. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a jól kiválasztott zene harmonizálja, egyensúlyba hozza csodálatosan felépített, hihetetlenül bonyolult  idegrendszerünket, ezáltal gondolkodásunkat, viselkedésünket, tágabban véve értékrendünket, döntéseinket. A régi mesterek tanították és műveikben felhasználták a zene elemei - a hangnemek, hangszerek, szerkezetek, dallamfordulatok, ritmusok, dinamikai fokozatok, egyéb kompozíciós összetevők - testi és lelki hatásait. Hallatlanul nagy  - és mérhető, kimutatható - eredményei vannak a zeneterápiának, gyereknél-felnőttnél, a hallgatástól az egyéni- és együttjátszásig használhatók fel a zene-keltette benyomások. Ezeket ki kellene használni és javunkra fordítani!
    
Indítsunk kampányt, hogy az üzletekben, szállodákban, éttermekben, fürdőkben, intézményekben, ahol idáig sokadrangú könnyűzenét hallgattattak velünk, ezentúl játsszanak le értékes, szinvonalas zenéket: klasszikusokat,  népzenét, jó jazzt. Próbálják ki, és teszteljék az emberek véleményét. Ahol ezt már megtették, egyértelműen pozitív eredményt kaptak! Várjuk az ötleteket, tanácsokat, tapasztalatokat, felajánlásokat!

Horváth Anikó

info@clavicembalo.hu

 

 

Kategória: 

Baiba Skride hegedűjátéka

November 25-én a MÜPA-ban hallgattam meg Mozart D-dúr hegedűversenyét Baiba Skride és a Liszt Ferenc kamarazenekar előadásában. Örömmel ajánlom minden Olvasónak, hogy szerezzen egy jó élményt magának Baiba Skride játékával. Pontosan az volt az érzésem a lett hegedüművészt hallgatva, mint Baráti Kristóf esetén, akiről egy korábbi blogbejegyzésben írtam: nem bizonyítani akar, nem azt akarja megmutatni, hogy milyen jól játszik, hanem egyszerűen örül annak, hogy játszhat. Játszhat mint egy felszabadult gyerek -- aki megtanulta már, hogy mit jelent az Élet. Nem véletlen, hogy Baiba Skride a Nippon Music Foundation jóvoltából a "Wilhelmj" Stradivari hegedűn teheti mindezt.

 

 

Kategória: 

Mindenkinek nagyon ajánlom a "Segítség" című film megnézését

A "Segítség" (Help) című film az utóbbi év számomra legnagyobb hatású filmje volt. A hatvanas évek elején játszódó film főhősei: Eugenia (Skeeter) Phelan, egy fehér újságírónő, Aibileen Clark és Minny Jackson, két fekete szolgáló méltóságot, távlatot és így megoldást adnak egymásnak és az életnek. A fekete szolgálók több generáción keresztül az egyetlenek, akik a csúnyácska gyerekeknek szeretetet adnak, és elhitetik velük, hogy ők is értékesek. A fehér újságírónő az egyetlen, aki elhiteti a fekete szolgálókkal, hogy ők is érnek valamit. A film -- leglábbis nekem -- a tehetséggondozásról is szól. Minden emberi érték -- a válságot megoldó értékek is -- ott tud elkezdeni fejlődni, ahol felismerik, elismerik és bátorítják ezt az értéket. Aki ki szeretne gyalogolni a mostani válságból -- kérem és erősen javasolom, hogy nézze meg a "Segítség" (Help) című filmet. A szereplők játéka parádés (néhány Oscart előre jósolok a filmnek), a mély érzelmek el tudják kerülni azt a határt, ami után már túljátszottnak tarthatnánk őket. Igen jó töltekezést kívánok a filmmel minden kedves Olvasómnak!

 

Kategória: 

Kiefer Béla fotói

 

Mindenkinek nagyon nagy örömmel ajánlom Kiefer Béla nagyszerű fotóinak a megnézését ITT.

Kategória: 

Ismeretterjesztő cikkpályázat doktoranduszoknak

A fiatal kutatók jelentik a jövő ígéretét a tudományban és a tudománykommunikációt frissítő munkában. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Doktoranduszok Országos Szövetsége ezért ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdet a doktoranduszi tanulmányaikat határainkon belül, valamint külföldön jelenleg folytató, tudományos fokozattal még nem rendelkező fiatal kutatóknak. A pályázat célja, hogy a doktoranduszok saját kutatásaikat, illetve azok tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.

A pályázatot három kategóriában lehet benyújtani:

1.)    Élet és Tudomány kategória: a pályázók ebben a kategóriában a széles nagyközönség számára írott, figyelemfelkeltő, az Élet és Tudomány stílusában készülő népszerűsítő cikkel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 10-12 ezer n (szóközökkel). Ehhez 4-6 színes kép vagy ábra, grafikon, illusztráció is csatolandó.

2.)    Természet Világa kategória: a pályázók ebben a kategóriában a természettudományok és a műszaki tudományok iránt érdeklődő olvasók számára írott, figyelemfelkeltő, a Természet Világa stílusában készülő ismeretterjesztő közleménnyel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 15-18 ezer n (szóközökkel), amihez fekete-fehér vagy színes illusztráció is csatolható.

3.)    Valóság kategória: a pályázók ebben a kategóriában a társadalomtudományokhoz kapcsolódó, figyelemfelkeltő, a Valóság stílusában készülő cikkel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 35-40 ezer n (szóközökkel).

Pályázni csak eredeti, máshol még nem közölt, illetve máshova közlésre be nem küldött cikkel lehet. A pályaműveket a három lap szerkesztőbizottsága, a TIT, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége által felkért zsűri bírálja el. Mindhárom kategória első három helyezettje díjazásban részesül. Az egyes helyezések megoszthatók. A pályamunkákat egy nyomtatott kéziratos és négy elektronikus (CD) példányban kérjük kizárólag postai úton benyújtani. A képeket, illusztrációkat külön-külön kép file-ban kell elmenteni, a szövegben csak az ábra helyét kérjük feltüntetni. A szerkesztőségek jogot formálnak arra, hogy a díjazásban nem részesült, de közlésre alkalmas cikkeket - a szerzőikkel egyeztetett szerkesztés után – megjelentessék.
A pályázat beküldői a pályázaton való részvétellel egyben hozzájárulnak cikkük online közzétételéhez is a lapok internetes változatában.

A pályázat jeligés, kérjük, hogy a pályázó zárt, a jeligével ellátott borítékban mellékelje nevét, pontos lakcímét, telefonszámát, doktori iskolájának és vezető tanárának a nevét. A pályamunkákat a TIT címére kérjük küldeni: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16. A borítékra a feladó helyén csak a jeligét tüntessék fel, valamint írják rá: „Doktorandusz cikkpályázat” és a kategória nevét. A pályázatok beérkezési határideje: 2011. november 21.

Kategória: 

A 2011-es KLASSZ tehetségek gálakoncertje június 8-án

 

 

Június 8-án 19 órakor mutatkoznak be a KLASSZ Tehetségek ösztöndíjprogram idei kedvezményezettjei a Budapest VI. Eötvös u. 10-ben. Jegyek vásárolhatók itt.

Műsor:

Alpár Balázs: Nalvorelda
Közreműködik: Környei Zsófia, Berentés Zsuzsanna, Móré László, Takács Ákos

Vilsmayr: I. partita
Előadja: Móga Éva (barokk hegedű)

Villa Lobos: Fantázia
Előadja: László Fruzsina (szaxofon)
Közreműködik: Concerto Budapest
Vezényel: Madaras Gergely

Mozart: G-dúr zongoraverseny
Szólót játszik: Lajkó István
Közreműködik: Concerto Budapest
Vezényel: Madaras Gergely

Liszt: Les Préludes
Közreműködik: Concerto Budapest
Vezényel: Madaras Gergely

Idén is öt fiatal zenei tehetség elindulását segítette a nemzetközi karrier felé vezető úton a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának komolyzenei támogatási programja, amelyet harmadik alkalommal hirdettek meg frissdiplomás zenészek számára. Alpár Balázs zeneszerző Bécsbe, az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien-re nyert ösztöndíjat, László Fruzsina klasszikus szaxofon tanulmányait a piacenzai Conservatorio di Musica Giuseppe Nicoliniben folytathatta, Madaras Gergely karmesterképzésben részesülhetett a manchesteri Royal Northern College of Musicban, Móga Éva barokk hegedűre specializálódhatott a bécsi konzervatóriumban, Lajkó István zongoraművész pedig a New York-i Juilliard School of Music hallgatójaként tökéletesíthette tudását. Külföldi tanulmányaik eredményét az Eötvös 10-ben június 8-án rendezendő gálakoncerten mutatják be a Concerto Budapest közreműködésével.

Kategória: 

Agens nem szokványos kamaradarabja a Fogasházban

 

 

Június 1-én vagy június 3-án kerül sor Agens-nek a nőInTime c. előadására, amely Fassbinder Petra von Kant keserű könnyei c. műve alapján készült. Az előadás egy nem szokványos kamaradarab a Fogasházban (VII. Akácfa u. 51.), amit a nem hagyományos színházi tér is jelez, ugyanis az előadáson állni kell.

 

Kategória: 

Oldalak