Boldog húsvéti ünnepeket minden kedves Olvasónak!
A szeretet civilizációja és kultúrája
Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Igen ellentétes hatások érték az embert az elmúlt hónapokban. A válságjelenségek, az állandó változások és a személyes frusztrációk sora miatt belefásulás, és a Hankiss Elemér által is igen jól összefoglalt bizonytalanságérzés igen hangsúlyos elem. Ugyanakkor az elmúlt időszakban mintha erősödne a magyar társadalom összefogását építő immunreakció is mindez ellen. Ennek tanulságos példájaként hadd adjam közre a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa húsvéti üzenetének egy részletét (a két kiemelés tőlem származik):

 

"Húsvét üzenete ezért abban áll, hogy hittel lépjünk be a feltámadt Krisztus közösségébe és a tőle kapott erővel tartsunk ki, sőt növekedjünk a szeretetben és így építsük országát, a szeretet civilizációját. Ezért tisztelünk minden embert, bármilyen világnézeti meggyőződést, hitet valljon is. Ezért tekintünk szolidáris szeretettel minden családra, minden népcsoportra, minden vallási közösségre. Ezért kívánunk mindenkivel együtt dolgozni a megbékélés, a bizalom és a szeretet kultúrájáért."

Dr. Erdő Péter, bíboros, Magyar Katolikus Egyház; Steinbach József elnök, Dr. Fischl Vilmos, főtitkár, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Tagegyházai: Dr. Bölcskei Gusztáv, református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Gáncs Péter, evangélikus elnök-püspök, Dr. Mészáros Kálmán, baptista egyházelnök, Pataky Albert, pünkösdi egyházelnök, Csernák István, metodista szuperintendens, Frank Hegedűs, anglikán kanonok, Arszeniosz Kardamákisz metropolita, Magyarországi Orthodox Exharchátus, Mark Golovkov, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Siluan Manuila püspök, Magyarországi Román Ortodox Egyház, Pantelic Lukijan püspök, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Kirkov Vladimir elnök, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház)

A szeretet hálózatos köreinek sikeres építését kívánom minden kedves Olvasónak húsvétkor és azután folyamatosan!

Megosztás

Hozzászólások

http://www.econom.hu/valoban-egyetlen-szuper-tarsasag-iranyitja-a-global... Lehet nem csak a magyar társadalom, de az egész világ feléledő "immunreakció"-iról is beszélhetünk. Egyfajta "lepel lerántás" a helyzetről kezeléhetővé és kommunikálhatóvá tesz problémákat, helyzeteket, elmondhatóvá teszi az összeesküvés elméletekkel szemben az "érdekek önszevezősését", mely hatásában összeesküvés elmélet jellegű, csak a karmester személyként megjelenített beleszövése nélkül is elmondható a történet általa. Érdekes immunreakció lehet, ha egy szűk (akár a 147 tagú) csoport rájön, hogy a természetszerüen erősen vágyott hatalma a szorosan egymásba kapaszkodás okán instabil lesz, és megoldásokat keres a lazább kötődések arányosabb megvalósítására, a "szép bizonytalanság" megélésére, aztán ezáltal megszűnik egyfajta "bűnözöí háló" jellege, nemcsak hálószerkezetben, hanem környezetére gyakorolt hatásában is....Érdekes visszacsatolás egy ilyen tanulmány, csak egy pillangó szárnyrezdülése, pár dekányi papír, vagy egy kattintásra nyíló olvasmány, ám apropó egy akár világméretű kiegyezésre...egy kóbor felmerülő gondolat, mely által a "lyuk" rádöbben, saját megmaradása érdekében nem győzheti le egy pontnál jobban a "zoknit" ((-: , mely által a világról bennünk élő kép megváltozása megváltoztathatja akár megát a világot.