A hetedik blogtalálkozón, május 11-én, Csépe Valériával együtt beszélgettünk el négy tehetség-felfedezettel

Avagy: Négyen a Magyar Géniusz Program több mint 20.000 felfedezettje közül


 

A hetedik blogtalálkozóra 2011. május 11-én szerdán 18 és 20 óra között az eddigiekhez hasonlóan a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi Sándor u. 5.) került sor. A találkozó rendhagyó volt, ugyanis két házigazda Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese és Csermely Péter a Magyar Géniusz Program több mint 20.000 felfedezettje közül (néhányukról itt látható rövid beszámoló) néggyel beszélgetett el tehetségről, érvényesülésről, és az élet örömeiről (a nevek a fenti képek sorrendjében kerültek feltüntetésre, a nevekre kattintva részletes információkat is lehet találni a felfedezettekről):

·         Balázs Barbara Anna, az ELTE TTK szentesi matematikus hallgatója, aki a kémia és a biológia szeretete mellett furulyázott és gitározik, valamint három nyelven beszélő aranykalászos mezőgazdász

·         Domoszlai Edit, a Pécsi Balett többszörös díjnyertes magántáncosa

Edit táncművészetéből május 17-én a Nemzeti Táncszínházban lehet legközelebb ízelítőt kapni, ahol a Pécsi Balettel Gál Mariann Liszt Ferenc Haláltánc című művére készült koreográfiáját mutatja be. Jegyek ITT vásárolhatók.

·         Horváth Gábor, a sárospataki Sipos György Tehetségpont roma származású modern és társastáncosa

·         Kalászi Marianna, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozatos diákja, aki a bor élettani hatásáról folytatott laborvizsgálatokat és elkötelezett védelmezője a debreceni műemlékeknek.

 

Csépe Valéria kutatásainak első évtizedét a hallást értelmező agyi folyamatok megismerése határozta meg. Ezen indításból nőttek ki azok a hazai és nemzetközi kollaborációban végzett kutatások, amelyeknek célja a diszlexiás olvasási zavar természetének multidiszciplináris feltárása és az atipikus fejlődési mintázat egyre pontosabb, s a gyakorlat számára is közvetíthető megismerése. 2000 óta az MTA Pszichológiai Kutatóintézetében vezetett kutatócsoportja témái között a nyelv és emlékezet összefüggései, a nyelvi értés korábban elektrofiziológiai módszerekkel nem vizsgált kérdései, valamint az agyi elektromos jelek új elemzési módszereinek fejlesztése kerültek előtérbe. 2007-ben Csépe Valériát a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választotta, majd egy évvel később főtitkárhelyettesévé.  Főállású akadémiai vezetői munkája mellett változatlanul kutat, kutatást vezet az MTA Pszichológiai Kutatóintézetében, mint kutatóprofesszor. Csépe Valéria kutatási munkáján, saját tanítványain és az MTA széleskörű tehetséggondozó tevékenységén túlmenően a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórumban végzett munkájával is hozzájárul a tehetség kibontakozásához.

 

Ezen a találkozón változatlanul volt pogácsa és ásványvíz – hála a hatodik blogtalálkozón megjelentek önkéntes adományainak. A találkozóról a Facebook-on megjelent bejegyzéseket itt lehet megtekinteni. A találkozóról Szilágyi Zsuzsa (kép balra) vállalta az összefoglalót, amely május 20-án fog megjelenni a blogon.

 

 

 

Beszámolók az eddigi blogtalálkozókról:

·         Első blogtalálkozó (2010. május 5)

·         Második blogtalálkozó (2010. június 2, Győri Noémi és Madaras Gergely)

·         Harmadik blogtalálkozó (2010. szeptember 1, Hankiss Elemér)

·         Negyedik blogtalálkozó (2010. november 3, Szabó György játékelmélet és Orosz Gábor, iskolai csalások)

·         Ötödik blogtalálkozó (2011. január 12, 2011 az önkéntes munka éve)

·         Hatodik blogtalálkozó (2011. március 2, interjú Csermely Péterrel)

 

 

Fő témakörök: 

Témakörök: